06.APR.2022

Sweco til Urtekvartalet 
– dette er fremtiden vår

Da Sweco skulle finne sitt nye hjem for de neste 10 årene, lette de etter en fleksibel samarbeidspartner som ville være med å skape magi. Det fant de i Eiendomsspar. I juni 2024 flytter Sweco inn i splitter nye Veksthuset i urbane Urtekvartalet på Grønland i Oslo.   

 Når man allerede i 2020 skulle forutse hvilke behov kontoret skal oppfylle helt frem til 2035, er innsikt viktig. Smarte, energieffektive og fleksible løsninger skal sikre at Sweco når målet om et hovedkontor for alle selskapets ambisjoner, ansatte og samarbeidspartnere.    

 – Vi skal ha et hovedkontor som støtter arbeidsprosessene våre. Vi vet ikke hvordan kontoret vil se ut om 10 år, men vi vet hvilken rolle vi ønsker at kontoret skal ha, sier Vivi-Ann Conradi. Hun er Facility Manager i Sweco Norge, og leder arbeidet med nytt hovedkontor.   

 Sweco er Europas største arkitekt- og ingeniørselskap, og i Norge har Sweco nærmere 2 000 ansatte fordelt på kontorer over hele landet. Da leiekontrakten for selskapets nåværende hovedkontor på Vækerø i Oslo nærmet seg slutten, inngikk Sweco et samarbeid med Eiendomshuset Malling & Co, og startet jakten på fremtidens kontorbygg. 

Pilot for fremtidens arbeidsplass


En grundig innsiktfase ledet frem til en omfattende kravspesifikasjon, og 30 lokaler rundt bykjernen ble forkastet før valget til slutt falt på Veksthuset i Urtekvartalet. For å realisere ambisjonene om å være en spydspiss innen bærekraft trengte Sweco en fremoverlent samarbeidspartner, som kunne legge til rette for fleksible, smarte og miljøvennlige løsninger. Den perfekte matchen fant de i Eiendomsspar.   

 – Vi er så glade for å ha funnet en samarbeidspartner som også er opptatt av å prøve nye ting og finne de gode løsningene for fremtiden, sier Conradi.  

Sammen skal Sweco og Eiendomsspar nå i gang med et pilotprosjekt, der de tester ulike arbeidsplasskonsepter. Snart står 1000 m2 av Swecos lokaler klare med ulike møteromsløsninger, samarbeidskonsepter og arbeidsstasjoner, i tillegg til fellesarealer fylt med bærekraftige materialer som kjøkkenfronter av resirkulert havplast og bordplater av resirkulerte olabukser. Piloten testes nå i daglig drift av Sweco og vil gi god kunnskap om bruk og optimalisering av de fremtidige kontorlokalene i Veksthuset.

Aktiviteten i de ulike sonene måles, blant annet gjennom sensorikk, og innsikten tar Sweco og Eiendomsspar med seg i det videre arbeidet med Veksthuset frem til det står innflyttingsklart i juni 2024.    

Fra leietakere til gårdeiere til samarbeidspartnere


Nora Brinchmann er partner i Malling & Co Leietakerrådgivning. I over 20 år har hun hjulpet organisasjoner med å skape gode arbeidsplasser, nå bistår hun Sweco på veien til nytt hovedkontor. Hun hyller selskapets initiativ, og mener de har fulgt beste praksis allerede fra start.   

 – Sweco har gått foran med en ny måte å tenke på. I en bransje der leietaker og gårdeier ofte holder kortene tett til brystet og sitter på hver sin tue ser vi her en spennende og unik tilnærming der Sweco og Eiendomsspar jobber sammen for å finne de beste løsningene. Det tror jeg kommer alle involverte til gode, sier hun.   

 Valgene Sweco har gjort underveis i prosjektet er tatt på bakgrunn av grundig innsikts- og analysearbeid og er godt forankret i organisasjonen. Det er en styrke, mener Brinchmann. Hun understreker hvilken unik mulighet et nytt kontorbygg er for en virksomhet, og hvordan man bør gå frem for å forvalte den klokt:

  1. Begynn i god tid. Går leiekontrakten til din virksomhet ut om noen år? Da kan det være lurt å allerede nå tenke på hvilken rolle du ønsker at kontoret skal fylle i fremtiden. Sett riktige mål, ha god tid til analyser og jobb grundig og godt i alle ledd.  
  2. Bli bevisst: Hva skal kontoret være for virksomheten? Kontoret kan være et strategisk virkemiddel som hjelper virksomheten til å lykkes. Tenk gjennom målene dine, og finn virkemidlene som tar deg dit.
  3. Tenk langsiktig og helhetlig. Arbeidsmarkedet er hetere enn noen gang, og kontoret skal fylle en rolle for dine nåværende og fremtidige ansatte. Du bør se på det fysiske kontoret som et konkurransefortrinn og en verdidriver, fremfor en ren bokostnad.

Urtekvartalet huser fremtidens kontorbygg 
 

Urtekvartalet ligger på Grønland i Oslo og består av Veksthuset, Drivhuset og Fabrikken. Med sine totalt 47 000 m2 er dette Eiendomsspars største utviklingsprosjekt i Stor-Oslo, et arbeid som har pågått siden 2017.
Malling & Co har bidratt med rådgivning, innsikt og analyse fra start, for å sikre at prosjektet møter behovene til dagens virksomheter på jakt etter nye kontorbygg.   

– I et så stort prosjekt har det vært helt avgjørende for oss å samarbeide med en helhetlig aktør med bred kompetanse. I Malling & Co har vi fått en samarbeidspartner med spisskompetanse innen blant annet teknologi, analyse, miljø og bærekraft, i tillegg til tradisjonell rådgivning. Det har hjulpet oss til å ta de rette valgene underveis, forteller Tanja Waldeland, markedsdirektør i Eiendomsspar.   

 Drivhuset og Fabrikken er eksisterende bygg som er totalrenovert, der sistnevnte nå huser Høgskolen Kristianias 2 000 studenter. Veksthuset, hvor Sweco skal inn, er et nybygg som er innflyttingsklart i juni 2024. Drivhuset står klart for nye leietakere Q4 24/Q1 25.  

– Urtekvartalet er et urbant prosjekt, med et åpent og inkluderende bygulv og sterk miljøprofil. Til Veksthuset ønsket vi oss en samarbeidspartner som tør å tenke utenfor boksen og teste ut nye og innovative løsninger sammen med oss. Det fant vi i Sweco forteller Tanja Waldeland, markedsdirektør i Eiendomsspar.

Et langsiktig samarbeid
 

Nå begynner de to selskapene arbeidet med å utvikle de gode løsningene som skaper det smarte, fleksible og miljøvennlige kontorbygget som skal huse Sweco til minst 2035. Ifølge Fredrik Sommerfeldt, daglig leder i Malling & Co Markets, er Eiendomsspar både fremoverlente og konkurransedyktige når de driver byutvikling i Oslo sentrum.   

 – Eiendomsspar har en helhetlig tilnærming, og de har tatt i bruk alle midler for å få innsikten som gjør det mulig å skape de mest fremtidsrettede byggene. For Malling & Co er det utrolig spennende å få lov til å være så tett på gjennom hele utviklingsprosessen, fra prosjektets start i 2017 til siste leietaker flytter inn, sier han. 

Kontakt oss